Acupunctuur

Acupunctuur bestaat al meer dan 4000 jaar. Het is al eeuwen een belangrijke vorm van geneeskunde, met name in Oosterse landen.
Er wordt vanuit de acupunctuur gekeken naar het lichaam als geheel. Dat betekend dat een klacht nooit op zichzelf staat maar vaak onderdeel is van een patroonbeeld. Dit kunnen zowel fysieke als mentaal-emotionele klachten zijn. Wordt de hoofdklacht behandeld dan zal dat ook van invloed zijn op de andere klachten.

Acupunctuur werkt op het niveau van energie. De flinterdunne, steriele naalden kunnen als een geleider de energiestroom weer in de juiste banen leiden. Die vrije beweging van energie, bloed en vloeistoffen is essentieel voor het functioneren van ons hele systeem.

Bij gezondheid functioneert het lichaam in evenwicht. Wanneer dit evenwicht verstoord wordt door externe of interne factoren, ontstaat ziekte. Naast acupunctuur naalden gebruik ik aanvullende technieken als cupping, guasha en moxa.

De World Health Organisation (WHO) doet al vele jaren onderzoek naar de werking en effectiviteit van acupunctuur. In 2019 is de lijst van indicaties geüpdate door de WHO. Hier staan nu 204 indicaties die bewezen effectief werden beoordeeld. Uiteraard zijn er nog vele indicaties waarbij patiënten aangeven baat te ondervinden van acupunctuur die nu eveneens onderzoek vragen.

Meer informatie is te vinden via: https://www.evidencebasedacupuncture.org/acupuncture-scientific-evidence/.

  • Gynaecologie (bv. fertiliteitsproblemen/zwangerschapswens, menstruatieklachten, zwangerschapsmisselijkheid, hormonale klachten etc.)
  • Pijnklachten
  • Buik- en darmklachten
  • Spieren- en gewrichten
  • Huidklachten 
  • Stress en spanningsklachten
  • Luchtwegproblemen

Wat kun je verwachten?
Wanneer je een afspraak hebt gemaakt voor een acupunctuur behandeling hoef je niets voor te bereiden. Zorg er eventueel voor dat je loszittende kleding aan hebt.

Mocht je voor de eerste keer komen dan starten we met een intake. Hierbij zal er een vraaggesprek plaats vinden om jouw klacht (en eventuele neven-klachten) goed in kaart te brengen. Zo kan ik de juiste diagnose stellen en een behandelplan op maat voor je maken. Meestal starten we met 3 behandelingen. Idealiter elke 1 a 2 weken (bij pijnklachten eventueel frequenter) daarna evalueren we de voortgang en laten we meer tijd tussen de afspraken. 

Daarna mag je plaatsnemen op de behandeltafel en zet ik de naalden. Ik plaats hele dunne steriele naaldjes, dit is vrijwel pijnloos. Je mag dan 20 a 25 min. rusten. Ik zorg ervoor dat je warm en aangenaam ligt met rustige muziek op de achtergrond. 

Na afloop van de behandeling kan het zijn dat je je wat moe voelt, dit is een normale reactie.