Acupunctuur en leefstijladvies tijdens de (peri)menopauze

De dag waarop je je 1-jarig jubileum viert na je laatste menstruatie is de dag waarop je in de menopauze komt. Deze duurt feitelijk maar 1 dag. De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in de menopause komt is 51 jaar.
De periode ervoor noemen we de perimenopauze. Deze periode duurt gemiddeld zo’n 7 jaar maar kan uiteraard korter of langer duren. Zo kan het dat een vrouw van eind dertig al klachten begint te ervaren.
Ben je rond de 45 jaar, dan weet je vrijwel zeker dat je in de perimenopauze zit.
De periode na de menopauze noemen we de postmenopauze.

De menopauze is een natuurlijk verschijnsel. Het is een overgangsfase in het leven van een vrouw vergelijkbaar met eerdere overgangsfase’s zoals de puberteit en eventuele zwangerschappen. Er vinden ook nu weer fysiologische veranderingen plaats met name op het niveau van onze hormonen. Ongeveer 20% van de vrouwen ervaart vrijwel geen ongemak van deze veranderingen. Dat betekent helaas ook dat er vele vrouwen zijn die wel enige of ernstige fysieke en mentale klachten ondervinden tijdens de perimenopauze. 

De meest voorkomende klachten zijn gewichtstoename, slecht slapen, onregelmatige cycli, geheugenverlies, stemmingswisselingen, hoofdpijn, een laag libido, concentratieverlies, depressieve buien of depressie en hevige of pijnlijke menstruaties. Meer richting de menopauze kunnen opvliegers en nachtelijk zweten ontstaan. 

Gelukkig hebben we enorm veel invloed op hoe wij deze overgangsfase ervaren.
Onze leefstijl is met afstand een van de belangrijkste factoren die hierop van invloed zijn.
Dit heeft allemaal te maken met het feit dat ons lichaam in verbinding staat met de omgeving. Zo heeft onder andere stress en de aanmaak van het stresshormoon cortisol een negatieve invloed op onze hormoonbalans. Kunnen xeno-oestrogenen uit gebruiksvoorwerpen, voeding (pesticiden, antibiotica, groeihormonen) en verzorgingsproducten verstorend werken. Speelt slaap, onze suikerspiegel en diëten een rol. Enzovoort.
Omdat de perimenopauze zo’n individuele ervaring is, kan passend leefstijladvies een groot verschil maken. 

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat acupunctuur verlichting kan bieden bij perimenopauzale klachten.
Uit een review onderzoek uit 2009 door Alfhaily en Ewies naar acupunctuur voor vasomotorische klachten zoals opvliegers blijkt dat er een reductie van 50% in opvliegers werd gerapporteerd die tot 6 maanden aanhielden.

Een review uit 2015 van Berezza et al. bevatte 12 studies naar acupunctuur voor slaapstoornissen bij postmenopauzale vrouwen. De studies omvatten een breed scala aan behandelprotocollen en interventies en varieerden wat betreft duur van de studie. Over het algemeen rapporteerde 75% verbeteringen in slaapklachten na acupunctuurbehandeling.

Ook ontdekten ze dat acupunctuur verbetering bewerkstelligde bij menopauze-gerelateerde psychologische-, somatische- en urogenitale symptomen en bovendien de algehele kwaliteit van leven verbeterde. Daarnaast wordt acupunctuur beschouwd als een van de veiligste behandelwijzen in de moderne geneeskunde.
Binnen de acupunctuur wordt gekeken naar patroonbeelden. Zo staat een enkele klacht nooit op zichzelf. Dit  betekent dat een acupunctuurbehandeling van invloed is op meerdere klachten tegelijkertijd. 

Neem gerust contact op bij vragen of plan een afspraak via de afsprakentool op deze website. 

Serèn, praktijk voor Acupunctuur en Leefstijadvies is gevestigd in Paterswolde, net naast Groningen. Het is eenvoudig te bereiken vanuit Groningen, Eelde, Haren, Paterswolde, Eelderwolde en daarbuiten. Er is voldoende parkeerruimte voor de deur.